Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

STÍLUSUNK A SEMICONTACT

 

Feltétlenül szólnunk kell egyesületünk fő irányvonalát fémjelző stílusról, a semicontactról.

HIEDELEM

A legtöbb emberben, ha meghallja, hogy kickbox, azonnal egy brutális verekedés képe villan fel, ahol csöpög a vér, törnek a csontok. Van ilyen küzdősport, de a mienk az nem ez!

VALÓSÁG

Kép A semi contack (újjabban point fightingnek is nevezik) egy borzasztóan emberbarát, testet-lelket nevelő küzdősport. Célja nem a kiütés (K.O.), hanem a pontszerzés. Az győz aki gyorsabb, okosabb, technikásabb. A pontszerzésnek szigorú szabályai vannak, amikre a bírók ügyelnek. Különösen a gyermekversenyeken elsődleges cél a sportolók testi épségének megóvása.

VÉDŐESZKÖZÖK

Mivel elsődleges cél a sérülések elkerülése, vannak kötelező és ajánlott védőfelszerelések, Kép  amik korosztályonként változnak.
Összességében: fejvédő, fogvédő, kesztyű, lábfejvédő, sípcsontvédő, szuszpenzor (fiuknál), mellvédő (lányoknál), bandázs. Persze egyetlen védőfelszerelés sem pótolhatja a megfelelő felkészítést, a szakszerű edzői munkát.

KÜZDŐSPORT? KÜZDŐSPORT!

Ezek után persze senki ne higgye azt, hogy ez egy kisasszony sport. A háttérben kő kemény edzések állnak, amik általában jó hangulatúak, tartalmasak. Megtanítja a gyerekeket, hogy  Képegymással szemben állva ellenfelek -nem ellenségek!-, előtte és utána jó barátok. Nagyon ritkán vannak sérülések, hiszen tudják mindig, hogy kiaz ellenfél, és hol áll. Sunyiskodás,    orvtámadás (sok más sportban előfordul) nincs. A használható technikákat, támadási felületeket szigorú szabályok rögzítik. A küzdelmek során a gyerekeknek szinte már mondani sem kell, hogy a gyengébbel szemben kíméletesen küzdjenek, az ellenfelet nem megalázni kell, csak legyőzni. Igen megható pillanat, amikor egy-egy elszánt, kiegyenlített mérkőzés után a győztes és a vesztes egymás nyakába borulva távoznak a pástról.

SZABÁLYOK

A semi-contactban szigorú szabályok rögzítik az alkalmazható technikákat, találati felületeket. Általában igaz, hogy kényes, nem edzhető testrészeket nem lehet támadni (gerinc, torok, lágyék, öv alatti testrészek). Fejre igen kíméletesen lehet ütni-rugni, ezt az edzéseken különös gonddal gyakorolják. Testre már lehet keményebben támadni, de ugye, ezt lehet edzeni, erősíteni.

LÁNYOK

Az is tévhiedelem, hogy ez a sport nem a lányoknak való! Sokéves tapasztalat, hogy a lányok legtöbbször sokkal elszántabbak, fegyelmezettebbek, harcosabbak. Szorgalmuk, kitartásuk is igen sokszor felülmúlja a fiúkét. Az sem mellékes, hogy színes egyéniségei az edzéseknek, és teljesen egyenrangú partnerei a fiúknak, úgy hogy igenis, ott a helyük az edzőteremben!!

 Kép